Selamat makan!

Indosweets

 

Indosweets

  • Spongecake of Pandan cake

    Spongecake, of ook wel in de volksmond sponScake, pandan cake of zelfs groene cake genaamd is een superzachte luchtige niet te zoete chiffon cake. Alsof je een wolkje eet! Mijn cake maak ik vanaf nul. Geen pakje, geen zakje. De originele pandan is een people pleaser en dus favoriet. Maar soms maak ik het ook in de smaak citroen/limoen.

  • Wadjik

    Wadjik is een kleefrijst koek of cake. Zacht gestoomde ketanrijst gezoet met oa gula djawa (=Javaanse suiker) met een aroma van pandanblad en kokos. De wadjik van Soet n Sout is al jaren een favoriet van ook de oudere Indo generatie. Niet te zoet, lekker zacht met nog een kleine bite en met een fijne herinnering aan thuis.

    vegan, glutenvrij

  • Klepon

    Klepon is een zacht balletje van ketanmeel en pandan of rosen met daarin een vloeibare vulling van gula jawa=Javaanse suiker gerold in donzige kokosrasp. Het balletje moet je ineens in je mond doen anders grote kans dat de vloeibare suiker overal zit behalve in je mond. He-mels!

    vegan, glutenvrij

  • Kue lapis

    Kue lapis is mildzoet en wordt laagje voor laagje gestoomd. De structuur doet nog het meest denken aan die van een iets stevigere pannacotta. Gemaakt van oa glutenvrije aziatische meelsoorten en kokosmelk. Ik maak ze soms in die schattige 1-persoons maatjes zoals op de foto of ik maak een grote en snij die in punten. Voornamelijk in de smaken pandan, rosen of een combi van die 2. Ook maak ik ze wel eens in de smaken nangka=jackfruit, durian, capuccino of chocolade.

    vegan, glutenvrij

  • Kue nastar nanas

    Kue nastar nanas oftewel ananaskoekje. Een zeer kruimig boterig koekje met een sticky zoetzure homemade compote-achtige vulling van verse ananas met een vleug kaneel en kruidnagel. Een koekje dat vooral in Indonesie tijdens bepaalde feestdagen wordt gegeten. Mijn favoriet.

  • Kacang bawang putih

    Tussen al dat heerlijke ‘soete’ geweld nog een ‘soute’ in ons assortiment: de gebakken pinda! Versgebakken met oa vers gefrituurde schijfjes knoflook veul knoflook, gefrituurde reepjes jeruk purut (citrusblad) en tot slot afgetopt met zeezout.

    vegan, glutenvrij

  • Kacang cashew

    Kacang cashew, Indonesische benaming kacang mete. De rauwe cashewnoten hebben een krokant en kruidig jasje gekregen. Denk aan ‘soet’ en ‘sout’ met kleine hintjes van oa knoflook gember en chili, 7 kruiden in totaal. Als je eenmaal begint aan deze glutenvrije vetarme snack… je bent gewaarschuwd!


    Tip: mocht de crunch na verloop van tijd minder zijn geworden dan is dat op een simpele manier terug te krijgen door de cashew voor een minuut of 6-8 in een 150 graden voorverwarmde heteluchtoven te plaatsen op een met bakpapier belegde bakplaat. Even laten afkoelen en de nootjes zijn weer krokant.

    glutenvrij

  • Kue mangkok

    Kue mangkok is een vegan fluffy kokos muffin. Een zachte beetje sticky structuur. Een volle kokossmaak en structuur in combinatie met de smaken pandan, rosen of gula djawa (=Javaanse palmsuiker). De cakejes worden dmv stoom gegaard en zijn perfect als ze opengaan als een bloem.

    vegan, glutenvrij

  • Bubur ketan hitam

    Bubur ketan hitam is langzaam gegaarde zwarte rijst met kokosmelk. Dit eet je als ontbijt (onze voorkeur), snack of dessert. Mildzoet van de gula djawa (=Javaanse palmsuiker) en zachte rijstkorrels met nog een beetje een bite. Helemaal af door toevoeging van een royale scheut santen (=kokosmelk) dat is geparfumeerd met een blad pandan en een tipje zout. Het ultieme comfortfood voor veel Aziatische mensen. Dit gerechtje warm eten is het allerlekkerst.

    In de magnetron: rijstepap in een schaaltje met daaroverheen de kokosmelk, niet doorroeren. Oldskool in pannetjes: allebei apart verwarmen op een medium warmtebron. Bubur in een schaaltje, santen er overheen gieten. Selemat makan!

    vegan, glutenvrij

  • Cendol

    Is een zoet, maar niet té zoet, drankje dat bij voorkeur ijskoud wordt gedronken. Als tussendoortje, maar vaak ook als dessert. Het is opgebouwd uit een aantal laagjes. Een deel siroop van Javaanse suiker, een deel kokosmelk en een deel cendol (de groene jellies). Naar wens kan er wat kleingesneden nangka = jackfruit worden toegevoegd. Zal vooral in de warmere maanden in het assortiment zitten.

    vegan, glutenvrij

  • SoetnSout blondie

    Een blondie, denk brownie maar dan zonder chocolade, is geen traditionele indosweet. Het is een westerse lekkernij met een asian twist door het toevoegen van een zelfgemaakt coulis van lychees en frambozen, die een herkenbare zoetzure smaak heeft en deze sweet helemaal top maakt. De structuur van de blondie heeft wat weg van een verse boterkoek. De Soet n Sout blondie heeft inmiddels een sexy visuele metamorfose gehad en is vooral 1 van de favorieten op de markt in Oosterbeek.

  • Kue bolu kukus

    Kue bolu kukus is een gestoomd cakeje van bloem suiker en priklimonade. De basissmaak is vanille en kan gecombineerd worden met cacao e/o pandan e/o rosen. Een hit op elk feestje. Net zoals bij kue mangkok heb je een perfect cakeje als het tijdens het stomen opengaat als een bloem.

  • Kue dadar

    Kue dadar is een gevuld flensje van pandan (pandan is een blad dat een vanilleachtige smaak en de bekende groene kleur afgeeft). Hoe kan zoiets simpels zo lekker zijn? Verse flensjes met een royale vulling van Javaanse suiker gezoete kokosrasp. Authentiek zou je geen bakvlekjes mogen zien op de pancake, maar die geven juist extra smaak vind ik. Dus bij Soet n Sout gewoon lekker met hier en daar een bakvlekje. Voor de verandering maak ik deze indosweets ook wel eens in de smaak rosen. Smaak: bloemig zoals de smaak van rosewater. Kleur: roze.

     

 

Indosweets!

Ik vind dat dat lekker ‘bekt’ dus daarom hebben wij het hier bij Soet n Sout vooral over indosweets en niet alleen over Indonesische e/o Indische zoetigheden en lekkernijen. Indosweets – kort en krachtig – love it!

Soet n Sout staat op de markt waar jij je portie indosweets en andere vers bereide Indische lekkernijen kunt inslaan. In Oosterbeek op donderdagochtend van 08.30-13.00 en in Arnhem centrum op zaterdag van 9.00-17.00. Het assortiment is divers en op de spekkoek na bereid ik alles zelf en vers. Denk aan wadjik, spekkoek, kue dadar gulung, bolu kukus, kue lapis, bubur ketan hitam, kacang cashew, kue pelangi, roti pisang, cendol en meer. Naast al dit zoete (maar niet te zoete) geweld kun je ook versgemaakte sambal bij me kopen, soto ayam, acar ketimun en de weekmaaltijd. Het verschilt per week wat ik zoal maak en meeneem naar de markt! Soet n Sout is in trek, dus wil je zeker zijn dan kun je ook vast je dosis indosweets minimaal een dag van te voren reserveren om vervolgens af te halen op 1 van de markten. Reserveren kan via whatsapp 06 46362120 of via mail klik op hed@soetnsout.nl

De producten zijn bereid met 100% liefde en aandacht. Ik geloof oprecht dat dit bepalend is voor de ultieme smaakbeleving. Er wordt voor de bereiding gebruik gemaakt van kwalitatief goede, duurzame en locale producten. Meelproducten van de molen uit een dorpje verderop, verse groenten en vlees die rechtstreeks van het land komen van locale boeren en telers via Oregional en voor mijn Aziatische ingrediënten ga ik graag naar mijn locale Aziatische groothandel


Op de hoogte blijven? Volg Soet n Sout op Instagram en Facebook