4 • Lontong! Sorry.. wat?


Wil je lontong of rijst?
Sorry..wat? Longggtonggg..?
LoNtong!
Dat is samengeperst gekookte rijst gesneden in blokjes welke je doorgaans koud of lauwwarm eet.
Mmm ok… -denk denk- en dan: ahh doe maar gewone rijst joh!
Wat een boer niet kent hè ?

Natuurlijk is dit ietwat gechargeerd, maar ik kom het in de praktijk nog echt wel tegen. Ondanks dat Indisch eten zo ingeburgerd is, is lontong niet altijd bekend en snap ik dat blokjes koude  ‘plakrijst’ ook niet erg aantrekkelijk klinkt.

De meest bekende Indische gerechten (in mijn omgeving) waar lontong een onderdeel van de maaltijd is, is bij het groentengerecht gado gado en bij een portie saté. Ik weet t, vaak zul je bij de saté wat stokbrood vinden óf de vraag krijgen naar diezelfde stokbrood, wat ook lekker is op z’n tijd, maar nee lieve mensen, dit is niet hoe t ‘heurt’. Al geloof ik wel heel sterk in dat jij iets moet eten zoals jij het lekker vindt!

Soto ayam -dé bekendste Indonesische  kippensoep en een favo bij menig Soet n Sout liefhebber- wordt als maaltijd ook vaak met rijst óf lontong gegeten.

Ook kan lontong een onderdeel zijn van een maaltijdset, meerdere (bij)gerechten op 1 bord, zoals bijvoorbeeld lontong naast je sayur lodeh, opor ayam, sg tempeh kering, sambal en krupuk.

Misschien omdat je niet beter weet als je in een Indisch/Indonesisch gezin bent opgegroeid en het ook echt mist als het niet bij bepaalde gerechten zit, maar geloof me het maakt je gado gado of saté echt compleet. Probeer het gewoon eens een keer. Niet los een blokje, maar gewoon als onderdeel van het gerecht. Wat kan er gebeuren? Dat je het niet lekker vindt.. nah dan weet je dit ook weer.

Ongekookte zakjes lontong koop je  bij de toko. Natuurlijk is lontong ‘from scratch’ zelf te maken in bvb een rechthoekige ovenschaal. Maar gemak dient mij in ieder geval als mens ?. Wat jij makkelijker, lekkerder, fijner vindt. Recept? Google is your best friend!

Leuk weetje is dat bijna alle Indische keukenprinsesjes die ik ken, en ik gok ook een heleboel die ik niet ken, het snijden van de lontong min of meer op dezelfde manier doen: niet op een snijplank, maar op de handpalm. Zoals mama, oma of tante tante je geleerd hebben.

 

Snijden gaat natuurlijk stukken beter met degelijk keukengereedschap. Ik ben nog steeds zeer content met mijn messen van de Integra serie van Diamant Sabatier!

En heb ik goed nieuws voor jou: wil jij ook graag deze fantastische messen toevoegen aan jouw keukenarsenaal dan mag ik jou 15% korting geven op alles van de Integra serie. Ga naar de website www.diamantsabatier.be en gebruik bij het afronden van je bestelling de code SOETNSOUT15.

Mogelijk wat lontong-wijzer en wellicht een leuk aankopen rijker zeg ik joejoeee tot het volgende blogje!